Välj en sida

as

Att skaffa hund är något många drömmer om. Att ha den där bästa kompisen vid sin sida, genom vått och torrt. I promenadspåret, innanför ytterdörren, under matbordet och vid fotändan. Att äga hund är något som väldigt lätt framstår som roligt och lättsamt, vilket det är. Men innan beslutet ska fattas krävs det mycket eftertanke och planering. Att äga en hund är inte ett lätt jobb och det är minst sagt tidskrävande. Motionsrundor, utfodring, mathandel och veterinärbesök är enbart några få saker man bör inräkna i tidsplaneringen. Många begår misstaget att börja funderingar kring vilken sorts hund de vill ha innan de faktiskt avgör huruvida de har tiden.

Happy woman walking with dog in early Sunday morning in London, Notting Hill.

Självklart behöver man inte jobba hemifrån året runt för att kunna äga en hund. Visserligen är det fördelaktigt att kunna vara hemma tidigt på eftermiddagarna och även orka ta de där riktigt sena kvällspromenaderna. Det handlar om tid men det handlar också om hur man disponerar tiden. Beroende på vilken sorts hund du är sugen på att skaffa krävs det givetvis olika mycket tid, i alla fall till motionering. Men man bör se till att man har gott om tid till allt som krävs och lite marginal därtill.

En annan aspekt som bör uppmärksammas är också den ekonomiska. Även här är det lätt att snabbt se förbi vad som faktiskt krävs. Man föreställer sig förmodligen lite foder hit och något koppel dit, men tyvärr kommer det att bli fler utgifter än så. Själva hunden i sig kommer att kosta, beroende på ras, stamtavla, ålder och skick. Veterinärbesök kommer att kosta, och inte bara första gången din hund blir sjuk. En försäkring kommer att kosta, men är viktig att ha så att du slipper skyhöga utgifter när något faktiskt händer. Mat kommer din hund att behöva varje dag. Koppel, halsband och selar är även det ett måste i de flesta fall. Leksaker, filtar och korgar är relativt väsentligt även det. Transportmedel är, även det, ofta en aspekt som många glömmer. Vare sig det gället att skaffa en bur till bilen eller att boka en extra biljett på tåget, bussen eller flyget – din hund följer med dig dit du åker, såvida ingen annan tar hand om den.

Divi