Välj en sida

Du som äger hund känner antagligen till att den kräver en del motion. Vissa hundraser behöver röra på sig mer jämfört med andra. Men oavsett vilken ras du har kan det vara trevligt att ta med hunden ut i naturen.

Många hundägare väljer att ta med sin hund när de beger sig ut på vandring, löpning eller långpromenader. Detta kan vara ett utmärkt sätt att få hunden att röra på sig mer. Men det är viktigt att du endast tar med din hund på motion som den klarar av. Beroende på årstid kan du även behöva ett visst tillbehör. Precis som att du behöver bekväma friluftskläder och skor kan din hund behöva något liknande. De behöver kanske inte friluftskläder men något värmande kan vara nödvändigt.

Viktigt att tänka på

När du tar med hunden ut i naturen finns det några restriktioner du måste känna till. Det viktigaste är att från första mars till den 20:e augusti måste din hund vara kopplad när du befinner dig i skogar och marker. Resten av året är det lite friare, men du måste alltid ha ögat på hunden. Den får nämligen inte börja driva vilda djur eller följa efter dessa. Skulle din hund vara vältränad kan det vara okej att den springer löst, men lyssnar din hund inte bör du helst hålla den kopplad året om.

Oavsett om du kopplar hunden eller inte är det alltid ditt ansvar att hålla koll på din hund. Se till att den inte stör några vilda djur, det finns självklart undantag vid jakt. Men om du endast ska ut på en vandring med hunden eller en kortare promenad bör den hålla sig i din närhet. Det kan finnas olika regler beroende på vilken kommun du befinner dig i, ta därför reda på vad som gäller där du befinner dig innan du beger dig ut.

Divi