Välj en sida

Många tror att katter och hundar inte kan bli vänner men det är inte helt sant. Det finns dock flera olika faktorer som avgör om de kan komma överens. En viktig faktor är att hunden och katten lär sig förstå varandras olika och ibland motsatta kroppsspråk. Andra faktorer som spelar in är ålder på hunden eller katten. Givetvis är det enklare att sammanföra en kattunge med en vuxen hund eller hundvalp med en vuxen katt. Tredje alternativet är att skaffa en hundvalp och en kattunge samtidigt så att de får växa upp tillsammans.

Vuxen katt

Om du redan har en vuxen katt hemma men vill skaffa en hund finns det bra råd för att få det att fungera. Ta reda på vilka hundraser som lättare accepterar katter och undvik raser som har stark jaktinstinkt. Ibland finns det även möjlighet att skaffa en vuxen hund som redan har kattvana. Oavsett vilket så gäller det för din katt att lära sig komma överens med den nya familjemedlemmen. Det är viktigt att din katt får ett eget utrymme med exempelvis ett eget klösträd. Hos Tinybuddy.se kan du hitta ett mycket brett urval av Klösträd och klösbrädor i olika prisklasser. Du kan välja mellan allt från klöspelare, klösmöbel, klättervägg, vägghammock, vägghängt klösträd, klättersäck, klöstunnel, hammock till klösträd, kattmöbel, kattgrotta och mycket mer. Du kan till exempel kombinera ett klösträd med en hammock eller en klättervägg med en vägghammock. När du har en hund tillsammans med en katt brukar katten vilja vila högt upp för att få vara i fred från sin kompis emellanåt. Hos Tinybuddy.se kommer du att hitta allt din katt behöver till bra pris samt givetvis 30 dagars öppet köp.

Introducera hunden

Om du redan har en katt bör du introducera din nya hund gradvis. Under den första veckan eller dagarna är det bäst att hålla djuren separerade (i olika rum) så att de kan bli vana med varandras ljud och lukt. Byt gärna filt eller handduk mellan djuren så att de verkligen vänjer sig vid varandras lukt.

När de får möta varandra för första gången ska hunden helst vara kopplad och katten kan gärna sitta i en bur så att de kan träffa varandra på ett säkert sätt. Upprepa dessa möten tills dess att de visar att de är lugna i varandras sällskap. Vid det första fria mötet, utan bur och koppel, är det viktigt att se till att katten har möjlighet att fly till ”säkerhet” gärna högt upp (så att hunden inte kan nå katten).

Oskiljaktiga vänner

Om din katt redan har hundvana eller om din nya hund har kattvana kommer det gå ganska snabbt. Även könet på hunden respektive katten kan ha betydelse. En vuxen tik kan till exempel adoptera en katt eller kattunge som sin egen ”valp” eftersom katten aktiverar modersinstinkten hos hunden. Det är absolut enklast att skaffa hund och katt samtidigt och låta din hundvalp och kattunge växa upp tillsammans. Vanligtvis kommer din katt och hund att bilda ett syskonband och bli oskiljaktiga vänner.

Divi