Välj en sida

Det är många aspekter av ens liv som förändras i och med att man skaffar hund, och om det är första gången man har en hund måste man bland annat vara beredd på att behöva gå ut i alla väder för att rasta hunden (även tidigt på morgonen och sent på kvällen), på att vara uppbunden om man inte lyckas skaffa hundvakt och på att aldrig kunna äta i fred igen. En aspekt av livet tillsammans med en hund som många dock inte är beredda på är hur pass mycket mer man måste städa som hundägare. En hund släpar inte bara in mer grus och smuts utifrån än man någonsin gör som människa, den släpper också ifrån sig hår på golv och möbler, oavsett vilken årstid och vilket väder det är ute. Det finns dock vissa knep man kan ta till för att göra det lättare att hålla rent efter sin hund, och minska städbördan något.

herder-1726406_960_720Det bästa man kan göra för att hålla rent efter sin hund är att försöka stoppa smutsen redan i dörren. Alla som bor i Sverige är bekanta med att det oftare är blött väder än torrt väder ute, vilket betyder att lera, jord, grus och annan smuts fastnar på hundens tassar och i hundens päls varje gång den är ute på promenad. Om man inte vidtar åtgärder innan man släpper in hunden igen betyder det att all den smutsen följer med in i huset, och att man sedan måste dammsuga och våttorka för att göra rent. Det man kan göra för att förhindra detta är att se till att ha en rejäl handduk tillgänglig precis innanför dörren, så att man kan torka av hundens päls och tassar efter promenaden. Det hjälper också att ha en matta i hallen som kan köras i tvättmaskin, så att den kan absorbera den smuts som droppar från hunden.

Hundhåren kan man dock inte hålla borta genom att stoppa dem i dörren – de finns alltid med hunden. Det finns dock vissa sätt att ta bort hundhåren som är mer effektiva än andra. En hundägare bör till exempel alltid ha ett par gummihandskar hemma. Genom att ta på sig dessa kan man enkelt gnida på soffor och andra textilier för att samla ihop hundhåren i små tussar som kan slängas. Andra hjälpmedel som gör det lättare att ta bort hundhår är kirurgtejp och mikrofibertrasor.

Ett annat sätt att minska mängden städning som man måste göra som hundägare är att försöka se till att hunden håller sig till en begränsad del av huset större delen av tiden. På det sättet sprids inte hundhåren i lika stor utsträckning, och man minskar dessutom slitage på golv och möbler. Det är dock viktigt att hunden trivs i det rum den är tänkt att vistas i för att denna metod ska fungera. Ett relativt säkert kort är att låta hunden vistas i ett uterum, eftersom hunden där har möjlighet att göra sådant som de flesta hundar tycker om: spana mot vägen efter fåglar, ekorrar och andra ”inkräktare”, och sola sig i solens varma strålar. Om du inte redan har ett uterum hittar du ett stort utbud som passar alla villor på Skanskabyggvaror.se.

Divi