Välj en sida

Att äga en hund medför många fördelar i form av en kärleksfull familjemedlem, många sköna promenader och många roliga lekstunder. Men att vara hundägare är också något som potentiellt kan förlänga ens livslängd, eftersom det dessutom medför många fördelar för hälsan att äga en hund.

Forskning har till exempel visat att kroppen reagerar positivt när man klappar eller umgås med en hund genom att produktionen av stresshormonet kortisol minskar, samtidigt som produktionen av det humörhöjande hormonet serotonin ökar. Det räcker med att tillbringa en kvart i sällskap med en hund för att denna effekt ska ske, så det är inte svårt att föreställa sig vilken hälsofördel det är att umgås med en hund dygnet runt.

dog-659870_960_720Alla promenader hjälper också till att hålla nere blodtrycket. En undersökning av 240 gifta par visade till exempel att de som hade ett husdjur hade lägre blodtryck än de som inte hade det. Även nivåerna av kolesterol var lägre hos djurägarna, vilket forskarna tror beror just på den ökade mängd motion hundägare får genom promenaderna.

Hundar kan också vara en hjälp för människor som lider av diabetes. De allra flesta hundar kan nämligen känna av när deras husse eller matte drabbas av ett blodsockerfall. På hundens reaktion kan ägaren därför förhindra symptomen på blodsockerfallet innan det ens har drabbat dem, genom att äta något. Och även om en hund inte kan bota sjukdomar som vattkoppor eller förkylningar kan de få tillfriskningen att kännas lättare genom att finnas som en kamrat och som sällskap när man mår dåligt.

Att vara hundägare är dock positivt inte bara för den fysiska hälsan, utan också för den psykiska. Hundar kan till exempel bidra till att motverka depressioner, bland annat genom deras villkorslösa kärlek och lojalitet, liksom på grund av att hundar gör en mindre ensam. Ensamheten motverkas både genom hundens sällskap och genom att hunden skapar en naturlig kontaktpunkt med andra människor när man är ute.

Divi