Välj en sida

Som hundägare vill man inte gärna tänka på att sin älskade vän kan råka ut för skador eller sjukdomar, men precis som alla andra levande varelser kan hunden bli sjuk eller skadad. Naturligtvis har man redan kommit en bra bit om man har en god försäkring som täcker upp för problem som kan uppstå, men trots detta kan det kännas känslomässigt svårt när hunden blir sjuk. Har man ingen försäkring är chansen stor att man behöver ansöka om lån hos freedomfinance, då veterinärkostnader kan bli riktigt höga.

Som många redan vet så finns det vissa hundraser som är kända för specifika problem, t.ex. som att schäferhunden har större risk för att råka ut för sjukdomar eller skador i höften, men det finns några hundsjukdomar som är regerande oavsett vilken hundras som man talar om. Här nedan kommer du att få läsa om de vanligaste sjukdomarna som din hund kan drabbas av, vad sjukdomen innebär och hur man kan få hjälp.

1. Livmoderhalsinflammation. Även om en livmoderhalsinflammation endast kan drabba tikar, så är denna sjukdom en av de absolut vanligaste som hunden kan råka ut för. Studier har visat att det är så mycket som var fjärde tik som drabbas och att det oftast handlar om hundar som har blivit äldre. Har sjukdomen inte hunnit gå så långt kan man behandla med antibiotika, men i de flesta fall väljer man att operera bort livmoder och äggstockar.

2. Tumör i huden är hundens andra vanligaste sjukdom, men en hudtumör är egentligen endast ett samlingsnamn för flera olika typer av hudförändringar, t.ex. fettknölar eller vårtor. I de allra flesta fall så är dessa knölar helt ofarliga och det är de hårlösa eller såriga knölarna som man bör se upp med mest. Dessa kan nämligen vara elakartade tumörer, vilket behöver behandlas omgående. Är du orolig eller misstänker en elakartad tumör bör du ta hunden till veterinären för ett cellprov.

3. Juvertumör. På tredje plats hittar vi sjukdomen juvertumör. Majoriteten av alla juvertumörer är dock godartade och ingenting som man behöver oroa sig över. Dock är det viktigt att man alltid vänder sig till en professionell veterinär som kan kontrollera och konstatera detta. Det är inte ovanligt att man i samband med en juvertumör väljer att röntga hundens lungor. Detta sker speciellt om hunden är äldre eller i medelåldern för hundar. Lösningen på problemet sker med hjälp av en operation som avlägsnar tumören. Ett snittpris för en sådan behandling ligger runt 7000 kronor, men det kan även bli mer eller mindre beroende på veterinär och omfattning.

4. På fjärde plats hamnar sjukdomen öroninflammation. Öroninflammation kan vara mycket smärtsamt och är oftast ett tecken på att hunden lider av någon allergi. För att säkerställa detta behöver hunden komma till en hudspecialist för hundar, så att rätt behandling kan sättas in.

Divi