Välj en sida

Det finns många anledningar till att en hund kan bli blind. Hunden kan ha drabbats av en sjukdom och fått gradvis sämre syn eller så har något hänt och blindheten kommer plötsligt. Oavsett anledning kan hunden, trots sin blindhet, fortsätta ett fullgott liv. Men det krävs att man gör lite justeringar i sin vardag och i ens sätt att hantera hunden. Hunden har en väldigt bra hörsel och ett bra luktsinne som man får använda sig mer av när man handleder sin hund. Det är dock viktigt att ägaren är medveten om att det nu är den som är ledarhunden.

Anpassning av hemmiljön krävs

Även om en hund kostar mer än andra djur tycker väldigt många att det är värt att skaffa en ändå. Men om hunden blir blind krävs det att man tänker lite annorlunda mot vad man normalt gör med en seende hund. I hundens hemmiljö är det viktigt att man inte möblerar om, varken inne eller ute i trädgården. Detta är för att hunden inte ska bli förvirrad och gå in i saker. En annan viktig sak är att det inte får ligga saker och skräpa på golvet som hunden kan trampa på. En liten felplacerad leksak kan ge förödande konsekvenser för en blind hund. Det gäller även att säkra hemmet så att hunden inte kan vandra iväg, en blind hund hittar sällan hem igen.

Viktiga kommandon motverkar fara

Många hundar tycker om att sova i sängen och så även blinda hundar. Med en rymlig säng från Tempur finns det plats för både hunden och ägaren att sova i. Men har man en blind hund som tycker om att sova i sängen kan det vara bra att skaffa en ramp till den så den inte missbedömer upphoppet och skadar sig. Andra åtgärder man kan göra för att motverka att hunden ska skada sig är att träna in kommandon som Stopp eller Stanna för att hunden inte ska gå in i en farlig situation. Det är viktigt att överösa hunden med beröm när den gör saker, det stärker hundens självförtroende och får den att må bättre. Men man ska inte ömka hunden utan fortsätta vara en vänlig men bestämd ledare.

Divi