Välj en sida

För att en hund ska må bra och ha en glansig päls bör hunden få rätt foder att äta. Hundar är köttätare av naturen så ett bra foder bör innehålla mycket protein. Bra foder ser till att din hund håller sig frisk genom att hålla hundens tarmar aktiva. Om magen inte fungerar ordentligt, kan bakterier sätta sig i tarmarna och orsaka väldiga besvär. 70 procent av immunförsvaret sitter i magen så det gäller att äta hälsofrämjande mat. Eftersom hundar har ett kort tarmsystem jämfört med människor, bör de äta mindre portioner men mer ofta.

Hundar är köttätare

Carina Nordell från Virbac var i Småland för att prata om ett friskfoder för hundar som har ett högt proteininnehåll med animaliskt innehåll. Hon säger att hundar är köttätare av naturen och därför ska din hund äta kött. Det är också viktigt att hunden får i sig rätt aminosyror med protein som inte gör hunden överviktig. Aminosyror bygger upp hundens hud och muskler. Det är dock viktigt att proteinet i fodret ska vara från rätt animalisk källa så rådfråga både försäljare och veterinär så att du får rätt foder till din hund. Gör det till en regelbunden vana att ta din hund till veterinären för vaccinationer och samtidigt få en årlig kontroll där man kan ställa frågor.

Dålig aptit kan tyda på sjukdom

En hund är naturligt nyfiken på mat och är hungrig när maten kommer. En frisk hund svälter sig inte. Så länge det inte är något fel på din hund, så kommer den att äta när du ställer ner maten. Det är viktigt att ha rutiner och att inte låta maten stå framme. Forskning på SLU visar att fri utfodring, det vill säga att hunden kan äta när den vill, kan orsaka ätstörningar och magproblem. Hos större hundraser kan det till och med bidra till skelettrubbningar. Tänk på att alltid ha tillgång till friskt vatten när din hund äter. Om din hund inte visar intresse för maten, ta hunden till veterinären för att utesluta att något ovälkommet orsakar det.

Divi