Om man har kommit så långt att man har bestämt sig för att skaffa en hund, har man sannolikt läst in sig tillräckligt mycket på hur det är att vara hundägare att man är medveten om att det kräver mycket tid och engagemang att ha en hund i familjen. Förutom träning när den är valp, promenader för rastning och lek och mental stimulans, kräver hundar också en hel del skötsel och vård.
Det handlar till exempel om hundens päls, som på de allra flesta hundraser kräver i alla fall ett visst mått av underhåll. Hur mycket pälsvård som krävs beror självklart på hur mycket päls hunden har. Långhåriga hundar behöver man till exempel borsta regelbundet, både för att hålla tovor och smuts ur deras päls, och för att de inte ska fälla så mycket. En korthårig ras klarar sig dock oftast helt utan borstning.
Då och då behöver man också bada sin hund, men inte så ofta som de flesta tror. Hundens hud har nämligen en känslig bakterieflora, som kan hamna ur balans om man tvättar sin hund för ofta. Om hunden är smutsig eller luktar illa ska man dock självklart ge sin hund ett bad eller en dusch. Då ska man tänka på att välja ett så milt schampo som möjligt, och att inte schamponera hundens huvud. Detta eftersom öronen och ögonen är mycket känsliga för infektioner. Om du skulle behöva investera i en större duschkabin för att få plats med din hund när du ska tvätta den, ska du gå in på Buildor.se. Där finns ett stort utbud av duschkabiner som passar alla hundraser.
Det är dock inte bara hundens päls som kräver omvårdnad – man måste också ta hand om dess tänder och klor. Hundar kan precis som människor drabbas av plack, tandsten och andra tandsjukdomar. Skillnaden är att de inte kan berätta om de har tandvärk eller lider på något annat sätt av problemen, varför det är viktigt att om hundägare förebygga dessa problem genom att borsta hundens tänder en gång om dagen. Hundens klor ska man dock inte borsta, utan klippa, för att hålla dem i en hanterbar längd. När det gäller klorna får man som hundägare helt enkelt titta på dem för att avgöra när de har blivit för långa, och när det är dags för klippning. När man klipper klorna är det viktigt att man bara klipper den yttersta spetsen, inte den del av klorna som är blodfylld. Många hundar tycker att det är obehagligt med kloklippningsmomentet, varför man kan behöva vara två som hjälper till: en som håller i hunden, och en som klipper. Man bör dock försöka göra upplevelsen så positiv som möjligt för hunden, till exempel genom att belöna den med godis när klippningen är klar.