Välj en sida

Så, nu när du har tänkt igenom huruvida du har tid för din blivande hund, om du är tillräckligt engagerad och om din livsstil kommer att kunna gå hand i hand med ett fyrbent tillskott så får du lov att ställa dig frågan: Vad för sorts hund vill jag skaffa?

 

Det är mycket som spelar in i denna fråga. Även om du kanske redan har siktat in dig på en viss ras av någon specifik anledning bör du återigen tänka ett extra varv. Saker som måste överläggas gäller bl. a. hur du bor. Bor du litet, mellanstort eller stort? Som logiken föreslår kommer större hundar att behöva mer utrymme och vise versa. Hur ser Great Dane HARLEQUIN and a chihuahua in front of a white backgrounddin trädgård ut (om du har någon), likaså området kring din bostad? Alla hundar behöver motion och frisk luft, men promenadsträckorna kommer att skilja sig åt från en chihuahua och en schäfer. Föreslagvis bör du då även beräkna exakt hur mycket tid per dag du har möjlighet att gå ut med din hund. Du bör även ta ställning till dina tidigare erfarenheter. Learning by doing är något som predikas inom hundvärlden, då alla någon gång har skaffat sin första hund, men det är oundvikligt att konstatera att visa raser är mer lättskötta och lättlärda än andra.

Därefter bör du även ta ställning till huruvida personer under 16 år ofta kommer att vara i närheten av din hund. Självklart beror din hunds beteende runt barn på hur du uppfostrar den, men vissa hundraser är i grunden mer territoriella än andra och kan därför bli aggressiva i vissa situationer. Du behöver även ta ställning till hur gammal du vill att din blivande hund ska vara när du köper den. Tanken av en valp lockar säkert många, vilket är begripligt. Men jobbet kommer att bli det dubbla, minst. Om du vill skaffa en valp kommer du att behöva spendera mycket tid med den i början och utbilda dig kring hur du ska uppfostra den samt, inte minst, göra detta. Att köpa en äldre hund som har haft tidigare ägare är lättare än att uppfostra en valp, men även här bör man vänta sig en del jobb. Att byta hem och ägare kan vara en stor omställning för en hund innan den har hunnit vänja sig vid sin nya miljö.

Utefter övervägande av ovanstående faktorer kan du undersöka de olika hundraser som finns och hitta en som passar bra med just din personlighet och livsstil!

Divi